Hiiumaine toit

Pöörame oma ettevõttes toidu pakkumisel suurt tähelepanu toidu päritolule. Eelistame kohalikku toitu sellepärast, et see on kõige värskem ja vähem töödeldud.

Toidu teekond söögilauale on lühike ja seetõttu ei vaja see säilitamiseks lisaainetega töötlemist. Mida kaugemalt on toiduained pärit, seda rohkem tuleb neid ladustada, transportida, puhastada, töödelda ja külmutada ning iga tegevusega võib toiteväärtus väheneda.

Lühike tarneahel tähendab seda, et saagi korjamine toimub saagi küpsemise lõpufaasis ja seejärel suunatakse tarbijatele. Mida kiiremini põllu- või aiasaadus pärast korjamist ära tarbitakse, seda rohkem säilib toidus toitaineid.

Hiiumaa ja mahe toit.

Hiiumaal kasvatatud toit on enamasti mahedalt kasvatatud või mahedalt kasvanud. Siin puudub laiaulatuslik intensiivne taimekasvatus ja kunstväetiste ning taimekaitsevahendite laialdane kasutus, mis jääb enam kui 30 aasta tagusesse aega.

Rannikualadel kasvavad rohumaa veised ja lambad, kes saavad söönuks vaid looduslikult kasvanud taimedest. Metsadest korjatakse suurel hulgal seeni ja marju.

Mesilased teevad korje ökoloogiliselt puhtast Hiiumaa loodusest. Mereveest püütud kala on kasvanud eemal suurte linnade ja tööstuste mõjualast.
Kasutades toiduks Hiiumaa päritolu toiduaineid võid üsna kindel olla, et neis ei ole kahjulike ainete jääke.

Hiiumaa roheline märk

Hiiumaal tähistatakse jätkusuutlikul moel toodetud tooteid Hiiumaa rohelise märgiga. Märk omistatakse Hiiumaal toodetud ja/või hiiumaisest toorainest toodetud kvaliteetsele tootele või Hiiumaal pakutavale teenusele, mis on saadud jätkusuutliku majandamise tulemusena, väärtustab ning väärindab kohalikku loodus- või inimressurssi, traditsioonilisi oskusi ja kohalikku kultuuri.
Hiiumaa rohelise märgiga on tähistatud 148 toodet. Otsi kauplustest ja e-poodidest Hiiumaa rohelise märgiga tähistatud tooteid.

Lest & Lammas ja kohalik toit

Kasutame oma menüüs suurel hulgal kohaliku päritolu toitu. See on meie jaoks oluliseks identiteedi väljenduseks. Oleme kohaliku toidu pakkumise ahela väljatöötamisega tegelenud pea 15 aastat.

Kala

Hiidlaste toidulaual on kala tähtsal kohal ja peame kala pakkumist väga oluliseks. Tänu kohalikele kaluritele oleme hästi varustatud Hiiumaa rannikumerest püütud kalaga. Sõltuvalt hooajast ja kalasaagist pakume:

  • Räime praetult, supis, marineeritult või kuivatatult
  • Kilu vürtssoolatult või pahlal grillitult
  • Haugi kotlette
  • Säinast pika poisina või kuivatatult
  • Ahvenat praetult fileena, süldina või suitsutatult
  • Lesta praetult, suitsutatult või kuivatatult
  • Angerjat supis, marineeritult või suitsutatult
  • Tuulehaugi praetult, suitsutatult või kuivatatult

Liha

Tänu Kassari Ülemäe talule pakume Kassari rannaniitudel ja aasadel mahedana kasvanud rohumaaveise- ja talleliha. Kasutame kohaliku liha restos burgerites, pelmeenides, hautistes ja muudes roogades.
Valmistame suitsuvorste, suitsuliha, konserve ning väga menukat suitsutatud lamba abatükki, mida kutsume Hiiu viiuliks. Meie lihatooted kannavad Hiiumaa rohelist märki. Teeme parima tulemuse saavutamiseks koostööd Hiiumaa Lihatööstusega.

Õunad ja marjad

Meie ettevõttel on marja- ja õunaaed, kust mahedalt kasvatatud viljadest teeme nii õunamahla, siidrit ning moose hommikusöögilauale.
Maasikahooajal serveerime värskeid marju Kassari marjaaedadest.

Maitseroheline

Lest&Lammas saab maitserohelise oma enda väikeselt aiamaalt, kust kõige värskem kraam otse toidulauale jõuab.

Seened

Rikastame menüüd hooajaliselt Kassari metsadest korjatud kukeseente, puravike ja riisikatega.

Õlu

Meie Hiiu Õlle Koda valmistab meie esiisade parimate nippide järgi mitut sorti õlut ja pakub seda suvehooajal otse vaadist ja aastaringselt pudelites. Õllekõrvasena pakume Hiiu Õlle Kojas kuivatatud räime, säinast ja tuulehaugi. Hiiu Õlle Koja tooteid on võimalik osta e-poest. Vaata lähemalt www.hiiuõllekoda.ee.

Hiiu Kala ja Õlle Festival

Juba kümnendat korda toimub augustikuu kolmandal laupäeval, 17.08.2024 Kassari Puhkekeskuse õuel Hiiu Kala ja Õlle Festival.
Festivali eesmärk on kala söömise populariseerimine, Hiiumaa toidutraditsioonide ja Hiiumaa kui turismisihtkoha tutvustamine. Festivalil pakutakse erineval moel valmistatud kala kohapeal ja kaasa ostmiseks, toimuvad konkursid parima kalaampsu ja parima koduõlle välja selgitamiseks. Festivali muudab atraktiivseks mitmekesine kultuuriprogramm.

Hiiumaal tegutseb palju erinevaid kohaliku toidu tootjaid. Hiiumaa toidutootjaid ühendab Hiiumaine Toit MTÜ, mille e-pood asub aadressil www.pood.hiiumaa.ee.
Hiiumaa kauplustes on igapäevaselt saada Hiiumaa pagaritooteid, Hiiumaist maheliha, Hiiumaalt püütud värsket kala, kalatooteid valmistoiduna, kitsejuustu, mett, maitseaineid, suitsuvorsti ja suitsuliha, õunamahla, õlut, siidrit, moose ja hoidiseid.
Suvehooajal lisandub pakkumisse värskeid metsa ja aiasaaduseid. Suveajal avavad üle Hiiumaa uksed kümned suvised söögikohad kus pakutakse samuti Hiiumaa päritolu toitu.
Oma toit on Hiiumaale väga oluline.

Tere tulemast Hiiumaale!